Del SRI a la XSP

A l’any 1923, va ser l’any del començament del SRI (Socorro Rojo Internacional), un organisme clandestí amb fins sobretot de propaganda política al advers clima de la dictadura militar de Primo de Rivera. La metamorfosi en la principal organització bolcada en l’ajuda i socors dels detinguts polítics i de les seves famílies es va verificar després del detonant d’octubre de 1934. Finalment, va ser durant la Guerra Civil quan va acabar constituint-se en la veritable base del sistema sanitari militar republicà i quan es va començar a conèixer més extensament l’acció que desenvolupava.

L’any 1934 va ser el moment de major força i expansió, quan durant la rebel·lió d’Astúries va saber, davant d’una reduïda activitat d’assistència per part del partit socialista, “aprofitar” l’àmbit de l’ajuda i suport a les víctimes de la repressió. Es pot llegir en un document que “el S.R.I. en 1934 va començar a jugar un paper enorme en el nostre país, quan es va desencadenar el terror radical-cedista “, és a dir, quan va establir les seves bases a Espanya.

El S.R.I. juga entre 1933 i 1935 un paper important en la construcció de la unitat d’acció i en la direcció dels fronts populars. És per tant en aquesta política que s’anava concretizando amb els pactes d’unitat d’acció, que es pot explicar la inserció i l’actuació del SRI en el Comitè Nacional d’Ajuda a les Víctimes de la repressió d’octubre. Un comitè format per socialistes, comunistes i membres dels sindicats d’UGT, CGTU i autònoms. A la redistribució general dels càrrecs la Tresoreria va ser confiada al SRI, funció que li va assegurar un paper determinant en les decisions de la distribució dels ajuts a través dels màxims representants del PCE i va accentuar el potencial de captació que va tenir en aquells anys, encara que és només amb la Guerra Civil que finalment es concreta la possibilitat de transformar el SRI en un moviment antifeixista de masses.

El S.R.I. passar de ser una organització bolcada en l’ajuda a les víctimes de la repressió contra la revolució d’Astúries a desenvolupar programes d’aliments, programes de solidaritat amb les famílies dels / de les republicans / es, a ser la base del sistema sanitari durant la guerra civil i posteriorment l’organització que va organitzar la solidaritat amb l’exili espanyol.

 

 

12027679_507821286051497_4048181836708598317_nSocorro-rojo