Un oasi conreat al mig de l’asfalt de Terrassa

Font: Món Terrassa

La Xarxa de Solidaritat Popular amplia el seu hort urbà i presenta un nou projecte. La ciutat estrena un petit oasi.  Enmig de l’asfalt, situat darrera de l’estació de Renfe de Terrassa Est, hi ha un petit hort ecològic administrat majoritàriament per la Xarxa de Solidaritat Popular (XSP), una entitat amb l’objectiu d’organitzar la “lluita i la resistència de la classe obrera”.

Terrassa aviat comptarà amb una major superfície de sòl per conrear amb l’expansió d’aquest hort, una parcel·la més s’unirà a la petita revolució que implica atrevir-se a cultivar en medi urbà. El projecte Sembrant Solidaritat proporciona aliment a 12 famílies del barri de La Grípia des de fa gairebé dos anys.

A més, el 25% de la collita està destinada a proveir productes frescos al rebost de la XSP, l’anomenada Despensa Soliària, a disposició d’aquells qui ho necessitin.

L’objectiu de l’entitat és garantir la sobirania alimentària a partir del treball col·lectiu i promoure l’activitat social. Els usuaris de l’hort contribueixen amb una quota anual de 12 euros, que serveix per pagar-ne l’assegurança; i celebren esdeveniments dos cops l’any com ara dinars o concerts per col·lectar diners per comprar llavors.

El proper acte serà el dissabte 11 de març. Tot i els beneficis obtinguts, el projecte ha comptat amb algunes dificultats des de l’inici. En un primer moment, els veïns van oposar-se a la transformació de l’esplanada en un hort en favor de l’ampliació d’un pipican proper, explica Fernando Miguel Rodriguez, responsable de Sembrant Solidaritat; tot i que afirma que actualment l’hort compta amb l’acceptació de la major part de la comunitat.

Recentment, la Xarxa de Solidaritat Popular ha afrontat una plaga de rates que li ha costat part de la collita. També ha patit alguns robatoris. El passat dissabte, la XSP va anunciar l’ampliació de l’hort, que permetrà arribar al doble de famílies, de 12 a 24, i a la vegada proporcionar més productes al rebost. També va iniciar la campanya Uneix-te a la resistència!, amb la que busca donar-se a conèixer i informar sobre els seus projectes: Sembrant Solidaritat, Despensa Solidària i Educació en Xarxa, un taller de reforç escolar. Cada dilluns a partir de les sis de la tarda s’obren les portes de la Casa del Poble Manuel Linares al públic per tal de fomentar la implicació ciutadana en els programes socials que ofereix. Fernando Miguel Rodriguez va parlar també de l’ambiciosa idea de la XSP d’assumir els costos de l’hort urbà de Torre-sana, que actualment té falta de personal. Amb les parcel·les d’aquest espai es podrien abastir fins a 36 famílies en total. Activitats i projectes com aquests, a part de la tasca humanitària que duen a terme, afavoreixen que els ciutadans es plantegin el seu estil de vida i els permet ser més conscients del què consumeixen i com ho fan, i, per tant, esdevenir més lliures.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s