Les famílies denuncien que s’han denegat almenys 17.000 beques menjador

Font: Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya

Beques menjador només arriben al 10% de nens risc exclusió social

La FaPaC alerta que les beques menjador atorgades només cobreixen les necessitats d’un 10% d’alumnat en risc d’exclusió social
 • A data d’avui, més de 17.000  nens i nenes, el 40% dels escolars, han quedat exclosos de l’ajut malgrat patir pobresa evident.
 • La lamentable gestió d’aquestes beques s’uneix a un pressupost insuficient (34 milions d’euros) i a la manca de celeritat per atendre els nens necessitats. 
 • La FaPaC reclama a les administracions transparència i celeritat per atendre els nens necessitats. 

* Descarregar INFORME FaPaC beques menjador (basat en dades Consells Comarcals)

La FaPaC denuncia que, a data d’avui, al 43% dels 40.774 nens i nenes que han sol·licitat una beca menjador per aquest curs 2013-2014 se’ls ha denegat l’ajut, és a dir, a 17.403 escolars a tot Catalunya, d’acord amb les informacions facilitades pels consells comarcals que ja han resolti les peticions i que han estat recollides per la federació fins al 6 de novembre.

Al Gironès el 30,98% de sol·licituds s’han denegat, al Segrià el 48,29% i al Tarragonès el 59,68%. A les comarques barcelonines, els territoris amb més ajuts denegats són: Bages (53,69%), Vallès Oriental (52,98%), Vallès Occidental (48,46%), Anoia (48,03%), el Baix Llobregat (39,9%).

Aquestes dades són preocupants i inadmissibles, més encara després d’escoltar el compromís del govern de la Generalitat d’atendre les necessitats alimentàries de tots aquells alumnes en situació de pobresa i amb dèficit d’alimentació.

L’anunci de la conselleria d’Ensenyament ha quedat en paper mullat mentre que la situació continua sent crítica per a milers de nens i nenes que no tenen garantit l’àpat del menjador escolar i que continuen desatesos. Les 23.371 beques concedides fins ara són del tot insuficients: només prop del 10% dels escolars en risc d’exclusió social tenen cobertes les seves necessitats a través d’aquest ajut. 

La FaPaC reclama als consells comarcals i a Ensenyament la màxima transparència i celeritat en aquest tema, ja que és inadmissible que dos mesos després de l’inici de curs encara no s’hagin fet públiques totes les resolucions dels ajuts ni s’hagin revisat les peticions denegades.

La federació recorda el retard en els pagaments de la Generalitat corresponents a beques menjadors com un altre dels greus problemes que es repeteix cada curs i que és necessari resoldre. En la majoria dels casos, les AMPA i els ajuntaments estan avançant els diners per tal de garantir el funcionament dels menjadors a les escoles.

Des de FaPaC proposem com a alternativa de gestió de les beques que sigui l’Agència Tributària  -que té les dades de les famílies amb necessitats socials- qui s’encarregui de pagar les beques un cop detecti menors en situació de risc d’exclusió social i no, com passa ara, obligar les famílies, els consells comarcals i les escoles a marejar tones de paper amb dades que en la majoria de casos la mateixa administració ja coneix i que evidencia una mala gestió dels ajuts.

En darrera instància, cal treballar de manera conjunta i coordinada entre les diferents administracions -local, Generalitat i estatal- en les seves àrees de benestar social, d’educació i de salut, i que tingui present la feina que fa el tercer sector en aquesta àrea per tal d’aconseguir una política harmònica.

L’administració ha de ser qui detecti les necessitats, posar-hi recursos i cobrir-les i no, com ara, esperar a què les famílies necessitades demanin l’ajut, ja que moltes vegades aquesta demanda no es produeix per diverses raons.

RECULL PREMSA 

 • Guerra de xifres entre la Fapac i el Govern per les beques menjador  (Diari ARA)
 • La FaPaC alerta de que 17.403 niños catalanes se han quedado sin beca comedor (Europa Press)
 • La FaPaC alerta que al Gironès s’han denegat el 30,98% de sol·licituds rebudes (Diari de Girona)
 • La FaPaC alerta que s’han denegat més d’un 40% de beques menjador (La Xarxa)
 • Rigau preveu 10.000 beques menjador més, i la Fapac en vol 17.000  (La Vanguardia)
 • Més de 17.000 nens sense beca menjador, segons la Fapac  (El Punt Avui)
 • Les famílies denuncien que s’han denegat almenys 17.000 beques menjador Lleigr+ (El diario.es)
 • La FaPaC denuncia que se han denegado más de la mitad de becas comedor (La Razón)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s